Duminica 19 iunie: Focuri de artificii la Sibiu

Sibienii au tratat nationala lui tatapuiu (!) cu spatele, conduc detasat in meciul Teatru-Fotbal

Ieri seara, ora zece. In timp ce echipa nationala si Iordanescu incep sa stea capra in fata albanezilor, majoritatea sibienilor au o durere in cur fata de sportul rege si sunt pe corso, la terase sau in Piata Mare, la concert.

imageCei mai norocosi dintre ei, cateva sute, au gasit bilete la Faust, piesa care incheie Festivalul International de Teatru de la Sibiu. La Fabrica de Cultura, o fosta fabrica dezafectata din cartierul Vasile Aron, e vanzoleala. Zeci de tineri, fete si baieti se bulucesc la intrare. Nu au bilete. Si pe ei ii doare in cur de naționala lui pește.

Faust începe și timp de două ore spectatorii stau cu gura căscată. Printre ei Tim Robbins, care, la final, aplauda în picioare, alaturi de toți ceilalți spectatori, minute în șir.

La 11:45, în Sibiu, au fost focuri de artificii! Festivalul de anul acesta s-a încheiat cu succes. Au fost artiști din 70 de țări, cu aproape 500 de piese de teatru, 2850 de actori. În plus voluntari, turiști…

Într-o țara care alocă 0,0 nu știu cât la sută pe cultură, Sibiul alocă anual 12% din buget! Și, din cultură, încasează 16% din PIB-ul local!

O demonstrație perfectă despre cum din cultură poți câștiga, poți rinventa un oraș, o comunitate.

imageFelicitări Sibiu, felicitări sibienilor nemicrobiști! În aplauzele lor concomitente cu înfrângerea naționalei s-a încheiat o ediție de festival care a facut mai mult pentru România decât toți politicienii și fotbaliștii (două categorii de analfabeți) la un loc!

In prima fotografie, protagoniștii din Faust, în a doua Tim Robbins aplaudând frenetic.