Enigma Rikyū – o carte potrivită pentru zilele în care trăim

Marți, 22 noiembrie, la librăria Humanitas Cișmigiu se lansează la ora 19:00 o carte de neratat! Câți dintre voi nu ați auzit oare de Sen no Rikyū? Cartea tradusă magistral de Flavius Florea vine să repare acest lucru și vi-l reconstituie în fața ochilor pe cel mai mare maestru de ceai care a trăit vreodată.

Poate „maestru de ceai” nu vă spune prea multe, dar puteți să vi-l închipuiți ca pe un Socrate japonez care confruntat cu propria moarte preferă să își facă ritualic sepukku decât să-l laude pe Toyotomi Hideyoshi, conducătorul de atunci al Japoniei.

Ca Socrate, moare după ce împlinește 70 de ani cu dreptatea în mână, fapt care îl face să rămână viu prin opera sa capitală, estetica ceremoniei de ceai.

„Lecția pe care voise să i-o dea era că nu poți face universul să se miște după cum îți trăsnește ție! Ceea ce punea lumea în mișcare nu erau doar puterea militara și banii. Lucrurile frumoase aveau forța lor, capabile să cutremure universul”.

Nu mai e nimic de adaugat. Totul ar fi în plus. Rikyū trebuie descifrat și înțeles iar cartea vine foarte bine într-o vreme în care suntem inundați peste tot de impostură, când oameni de cultură fac sluj în fața politicienilor sau a celor cu bani.

Nu o ratați.

Ca un fapt divers, cartea a apărut în Japonia în foileton între 2006 și 2008 în revista „Drumurile istoriei”, asta ca să putem face o comparație cu puterea mass mediei lor. Tot ca un fapt divers, puteți să vă publicați foiletoanele voastre pe O, Ziarul Meu, spațiul pe care vi-l acordăm fiind infinit!

download-1