EmojiPlay, un spectacol neaparat de vazut, de Gigi Caciuleanu

Am vazut la Teatrul Excelsior EmojiPlay, un spectacol de teatru coregrafic regizat de celebrul Gigi Căciuleanu. Am ajuns la el destul de tarziu, primele repetitii si premiera fiind deja in decembrie anul trecut, insa mai bine mai tarziu decat niciodata: un spectacol deconectant, vibrant, actual si care invita totusi la reflectie.

In piesa ii puteti vedea pe actorii Ana Vișan, Irina Strungăreanu, Adrian Nour, Alexandru Călin, si din cand in cand pe Bianca Bor și Vlad Troncea.

Gigi Caciuleanu vine sa intrebe publicul „Do You speak Emoji?”, pentru că tot mai multă lume își pune această întrebare, la ea răspunzând evident cei mai tineri locuitori ai planetei. Căciuleanu face o descriere a cuvântului „Emoji”, care provine din japoneză:

絵文字

絵 = E – Inseamna desen, imagine, pictura

文 = Mo – Inseamna cuvant

字 = Ji – Inseamna litera. MoJi, impreuna este cuvant scris

Maestrul Caciuleanu spune ca suntem invadaţi de emoticoane, emoţiile sunt re-codificate şi concentrate în imagini stilizate, dar nu toata lumea intelege aceste simboluri noi. Si chiar si pentru cei care le inteleg este dificil sa reduca sentimente sau ganduri complexe la cateva imagini fie ele hazlii.

Maestrul se teme sa nu se închidă bucla înspre îndepărtata antichitate, să nu mai comunicăm decât prin hieroglife, aidoma celor de pe pereţii din piramidele foarte anticulului Egipt, să nu mai citim ci, mai degrabă, să descifrăm.