Dușmanii Avrigului, sau cum (nu mai) putem visa la UNESCO

Era în 2013 când am vizitat Reggia di Venaria Reale lângă Torino. Patrimoniu UNESCO. O descriere în două cuvinte? ”Palatul de vară al regilor de Savoia”. Un fel de Brukenthal din Avrig, un palat gol în care pe timpuri a funcționat o cazarmă dar și un spital, cu o vastă grădină barocă. Era cald și caniculă și îmi amintesc cu plăcere înghețata pe care am mâncat-o în Oranjeria lor.

Palatul este de începutul secolului 18, nu mult mai bătrân decât Brukenthalul nostru. A intrat în lista UNESCO a patrimoniului cultural în 96. În 2016 a fost vizitat de peste un milion de oameni!

Chiar, oare am fi putut pune Avrigul pe lista UNESCO? Teoretic era posibil. Aveam singura grădină barocă din România, cu un palat gândit după Schloss Schönbrunn din Viena, cu o biserică fortificată de la 1300, cu o biserică românească cu fresce, Capela Sixtină a Transilvaniei, de la 1762. Un exemplu de conviețuire între români și sași, numai bun de exploatat din punct de vedere cultural și turistic. 

Dar, ca să vrei să pui Avrigul pe harta UNESCO trebuie să ai cu ce. Din 1990 încoace Parcul baroc a devenit ruina fostului parc baroc, acum e doar o grădină oarecare. Palatul Brukenthal de la Avrig stă să cadă, iar biserica are termopane.

Eu zic că nu e totul pierdut. Aceste monumente ar trebui să fie restaurate de specialiști și aduse în condiția în care erau ele la 1948, măcar. Termopanele trebuie să plece, geamurile originale să se întoarcă, cele lucrate în Porumbacu la driholț! De sub zugrăvelile exterioare ale bisericii Duminica Floriilor pot fi scoase la iveală fresce, grădinile baroce pot fi reînviate cu ajutorul fotografiilor de epocă, refăcute să fie la fel de frumoase cum erau odată.

Abia în acel moment Avrigul va avea o șansă! Și orice turist care ar ajunge în Sibiu s-ar simți dator să calce și pe aici.

La Reggia di Venaria Reale de lângă Torino nu se ajunge ușor. Trebuie să ai mașină să o vizitezi, sau să vii cu un tur organizat. Și totuși peste 1 milion de oameni vizitează acel palat de vară care nu e prea interesant, în fiecare an.

Ce are în plus Venaria față de Avrig? Hmm, cu siguranță nu are dușmani ai trecutului, profitori ai prezentului, oportuniști. Poate ne adunăm să facem ceva pentru copiii și nepoții noștri. Eu mă ofer voluntar în caz că vreți să punem umărul și să acționăm.