Sunt sigur ca la Poarta Raiului, Sfantu’ Petru ne asteapta cu spaghetti alle vongole si bruschette con olio nuovo, asa ca in viata de aici am decis sa ma obisnuiesc cat de cat cu aceste delicii ceresti si sa vi le impartasesc si voua, mai ales ca misiunea fiecaruia dintre noi este, nu va indoiti de acest lucru, sa ajunga sa isi faca propriile spaghetti alle vongole, intru bucuria sufleteasca si a celor apropiati.
Asa ca iata-ma impartasind cu voi secrete pentru aflarea carora am platit mii de euro si am patimit sute de ore perpelindu-ma in bucatarie ca in anticamera iadului, numai sa va bucur voua papilele nerecunoscatoare.
De ce? Pentru ca imi amintesc de mine, 15 ani mai tanar, uitandu-ma la raionul de peste in piete japoneze, salivand si nestiind cum sa gatesc minunatiile expuse pe gheata.
Pentru 2 persoane*:
20 vongole
ulei extravirgin de masline de calitate
un praf de piper
un pic de ardei iute
un catel de ustoroi in coaja
doua linguri de patrunjel tocat marunt
un pic de vin alb
sare
optional doua bucatele de ansoa sarate sau un polonic de supa de peste
200 grame spaghetti de preferinta artizanale sau DeCecco
Mod de preparare
Prima data trebuie sa va asigurati ca scoicile sunt de calitate. O groaza de site-uri va invata sa le tineti in apa cu sare mai multe ore sau chiar o noapte intreaga „sa scuipe nisipul”, in speranta ca nu veti ajunge sa va stricati dintii in siliciul plajelor italiene de unde s-au recoltat respectivele scoici, insa le veti pune degeaba.
Intrebarea este, poate o scoica moarta sa scuipe? Din 20 de scoici, una sa fie moarta si va strica bunatate de paste pentru ca apa cu sare nu o va determina sa faca absolut nimic. Pe scurt, pierdere de vreme!
Mai bine luati scoicile una cate una si le aruncati cu putere intr-o oala goala! Oala o tineti in mana stanga si le aruncati cu dreapta. Trebuie sa le simtiti grele in mana, adica pline de apa, si la contactul cu fundul oalei scoicile trebuie sa sara inapoi ca o minge de tenis cu un sunet metalic strident.
Scoicile moarte vor suna infundat sau chiar se vor deschide pe loc, lasand nisipul sau noroiul pe care il contin sa se imprastie asa cum s-ar fi imprastiat in spaghetti spre nefericirea tuturor.
Dupa ce stabiliti ca toate scoicile sunt vii, puteti incepe sa pregatiti spaghetele. Aveti o oala cu apa sarata si clocotita (salinitatea apei marii, nu va zgarciti la sare) asa ca faceti aceste operatii concomitent: puneti o tigaie mare pe foc, cu o lingura de ulei de masline, un catel de usturoi in coaja, strivit, si, daca nu aveti supa de peste si doriti – nu e obligatoriu – doua bucatele de ansoa, si aruncati spaghetele in apa clocotita.
Daca spaghetele sunt de 10 min pentru „al dente” le lasati 8, daca sunt de 8 le lasati 6 si tot asa, scadeti 2 minute pentru rezultate de restaurant (pasta nu trebuie sa fie fiarta moale pentru ca nu mai adera bine sosul la ea si se digera si greu).
Focul sub tigaie e mare, asa ca usturoiul incepe sa se rumeneasca repede. Il intoarcem si cand e rumenit si pe partea cealalta il scoatem. Imediat punem varful de ardei iute si patrunjelul: temperatura uleiului trebuie sa scada! De ce? Pentru ca punem imediat si scoicile, ori, daca uleiul este ultra fierbinte, scoicile se pot sparge si bucatele mici ne vor strica maselele si placerea acestei minunatii de reteta!
Adaugam scoicile, asa cum am spus, le stropim cu un pic de vin si punem capacul.
Daca focul este mare si capacul transparent le vom vedea prin capac cum se deschid. Daca nu e transparent, asteptam cam 2 minute pana cand deschidem capacul. Acum e un moment important, trebuie sa vedem dintr-un foc daca din intamplare am scapat o scoica moarta. Daca toate sunt deschise si numai una nu, o indepartam. Daca era moarta si plina de nisip o indepartam, le scoatem si pe celelalte intr-o alta tigaie si sosul lor il vom strecura printr-o sita fina (nu se va intampla, sunt sigur, dar daca se intampla asa se poate salva cina).
Sunt insa convins ca le-ati ales bine la inceput si toate erau vii si sanatoase, asa ca nu trebuie decat sa le dati un praf de piper si sa le mai lasati un minut pentru a se duce tot vinul. Le scoatem cu grija, cu mana sau cu un cleste intr-o oala mica cu capac pentru a le tine calde.
In sosul pe care si l-au lasat mai adaugam un polonic de supa de peste (daca nu ati adaugat ansoa la inceput) sau un polonic de apa de pe paste, in caz ca este sau nu este ansoa. Imediat ne uitam la ceas si vedem ca au trecut deja 6 minute de cand am pus pastele la fiert. Daca trebuie sa le scoateti dupa 6 minute, le puneti imediat strecurate in sos. Daca sunt de 8 minute faceti focul mic si le asteptati.
O data ajunse in sos trebuie sa va ganditi ca acesta este o emulsie! Adica o combinatie de ulei cu apa, asa ca rezultatul final nu trebuie sa fie nici uleios si nici apos! Daca era mult sos lichid in tigaie, prin miscari de du-te vino, daca va pricepeti, sosul va intra in paste. Daca este putin, poate trebuie sa mai puneti putina apa de la fiert. Oricum doar doua lucruri pot merge rau: este ori prea mult ulei, deci trebuie mai multa apa, ori este prea multa apa, deci mai trebuie putin ulei.
Cand totul este amestecat, asezati prin invartire in polonic (folositi o furculita de friptura) pastele, apoi asezati scoicile peste sau in jur.
Merge bine sa le combinati cu un Vermentino di Sardegna sau vinuri grecesti metalice. Nu incercati vinuri prea aromatizate.
Pofta buna!
Succes!
(astept in comentarii rezultatele voastre)
__________________
*(nu incercati sa faceti paste pentru 4 persoane daca nu aveti foc si tigai profesionale, nu va iesi nimic bun; faceti de doua ori, e mai simplu, sau cu doua tigai in acelasi timp)