Aceasta reteta este una dintre cele mai simple si, in acelasi timp, una dintre cele mai dificile de realizat din bucataria italiana!
Desi are un grad de dificultate mic, pentru a te apuca de ea trebuie sa te asiguri ca ai ingrediente de cea mai buna calitate. Asta pentru ca gustul simplu al acestei retete va avea de suferit daca ingredientele sunt prost alese.
Cum ii spune si numele ai nevoie de 100 grame de spagete/portie, neaparat din grau dur. Dintre cele mai economice, sari peste Barilla si cumpara De Cecco, sau daca vrei sa urci pe o treapta superioara ia Garofalo. Mai ai nevoie de rosii Daterini (sunt cele mici si alungite) sau orice alta rosie dulce. Subliniez dulce, pentru ca nu are rost sa te apuci sa faci aceasta reteta cu rosii fara gust sau acre. cantitatea o stabilesti tu, dar e bine sa pui cel putin 100 de grame/portie.
Ca ulei recomand doar ulei extravirgin de masline. Ideal ar fi sa fie extras in cursul anului in curs sau la sfarsitul anului precedent. Este perioada ideala de consum, uleiul avand o culoare verde intens si trei gusturi, aspru cand il pui pe limba, apoi cand il inghiti usor amarui pentru a face loc unui gust dulce, parfumat si placut in tot palatul bucal.
Iti trebuie si un catel de usturoi pe care il tai marunt dupa ce i-ai indepartat miezul – vei vedea ca mancarea va avea o aroma placuta de usturoi, fara sa fie grea si fara sa iti dea arsuri la stomac sau sa iti strice respiratia – cateva frunze de busuioc, un varf de busuioc pentru decor si sare grunjoasa pentru fiertul spaghetelor.
Incepi a pregati aceasta reteta taind usturoiul si rosiile. Daca ai optat pentru rosii mari, trebuie sa le decojesti si sa indepartezi si apa de vegetatie – samburii. poti face asta usor crestandu-le, aruncandu-le in apa clocotita si apoi, dupa 20-30 de secunde in baie de gheata. O data taiate, rosiile, usturoiul, busuiocul taiat, sau rupt in bucati mici, uleiul – cel putin doua linguri la prima portie – se pun intr-o tigaie mare, rece, sau intr-un vas de bucatarie, apoi se pun spaghetele la foc.
Spaghetele le fierbi in apa abundenta. Sarea se pune cand apa clocoteste, apoi, dupa ce s-a topit, si spaghetele. Apa trebuie gustata, ideal ar fi sa fie la fel de sarata ca apa marii!
Daca pe punga scrie 8 minute, le lasi 7 si tot asa! Nu le lasa mai mult! Cand le scoti le scuturi bine si le arunci peste rosii! Cu miscari iuti de du-te-vino amesteci toate ingredientele apoi cu o furculita mare cu doi dinti si un polonic asezi prin invartire spaghetele in farfurie. Rosiile, care vor ramane in tigaie sau vas, le asezi in jur si peste spaghete, iar sus pui varful busuiocului. Un praf de piper deasupra si un fir de ulei de masline si esti gata!
Pofta buna!