Copiii o cer tot timpul, e fabuloasa in simplitatea ei si nu te va trada niciodata! O poti face in mai putin de 30 de minute (!) si e ideala pentru zilele in care nu ai prea multe in frigider!
„Paste cu sos de rosii si busuioc” este o reteta clasica italiana pe cat de simpla pe atat de dificil de gasit, bine facuta, intr-un restaurant!
Cel mai ieftin fel din meniul de paste, reteta e schingiuita de obicei cu ingrediente prost alese, de doi lei, pentru optimizarea profitului. Servita adesea unor clienti care nu au mancat niciodata varianta „ca la mama acasa”, presupunand ca „mama” ar fi italianca, nu trezeste suspiciuni, dar umple buzunarele patronilor, cu consecinte grave, pentru ca oamenii se intorc acasa crezand ca „pastele cu sos de rosii si busuioc trebuie sa arate si sa aiba gustul din ristorante, trattorie sau osterie”, fara sa stie ca ceea ce ei au mancat era o varianta turistica, fara gust si mediocra.
Dar hai sa va spun cum se face!
Ca sa faci paste trebuie sa ai apa fiarta pentru paste. In abundenta! Nu pune o oala prea mica la foc pentru ca, daca optezi pentru spaghete nu vrei nici sa le rupi si nici sa le lasi cu un minut, scufundate pe jumatate in apa fiarta, ca sa se indoaie si sa se scufunde de tot!
Apa trebuie sa fie sarata, ca apa marii, iar cand sunt pastele inauntru sa fiarba incetisor, nu sa clocoteasca nebuneste, pentru a pastra pastele flexibile, gustoase si fara sa fi pierdut o mare cantitate de amidon!
Ingredientele necesare:
Paste (100 grame/persoana), ulei extravirgin de masline, bulion de rosii, busuioc, un catel de usturoi, pecorino Romano, piper, sare grunjoasa pentru apa de paste.
Cand apa este fiarta si pui pastele in apa, trebuie sa pui o tigaie pe foc. In ea, 2-3 linguri de ulei de masline extravirgin si un catel de usturoi nedecojit, taiat in doua, asezat in ulei pe taietura! Aici trebuie sa fiti atenti! Uleiul si usturoiul nu trebuie sa se arda! Odata ce a inceput sa se friga, trebuie redus focul, pentru ca altfel va da pastelor un miros amarui si neplacut.
Nu lasam ustoroiul sa se friga prea mult pentru ca e pericol sa stricam reteta, asa ca il scoatem si punem peste uleiul incins – NU pana la punctul de fum, aveti grija! – bulionul de rosii, cateva frunze de busuioc proaspat, rupte intre degete, si un praf de piper. Amestecam putin apoi adaugam un pic de apa de la paste, pentru a nu arde sosul de rosii! Vedeti voi, daca pastele fierb 10 minute si sosul de rosii sta in tigaie 8, poate sa scada prea mult pentru reteta asta.
Acum bulionul de rosii poate fi preparat de voi acasa* sau cumparat. Din comert am obtinut rezultate bune cu Mutti, ca brand italian, dar si cu Gusturi Romanesti Bulion 18%!.
Pana pastele sunt fierte sosul de rosii din tigaie trebuie sa fiarba usor, fara a improsca in jur. In limbaj de bucatarie sosul „subfierbe” pentru a pastra atat gustul busuiocului cat si pe cel al usturoiului sau al rosiilor.
In momentul in care pastele au fiert (un minut mai putin decat ceea ce scrie pe ambalaj, va rog, nu le fierbeti mai mult pentru ca nu sunt bune si nu se digera la fel de usor, ajungand prea fierte sub forma de clei in stomac) le scuturati bine si le aruncati peste sosul de rosii. Stingeti focul! Este momentul in care trebuie sa amestecati pastele cu sosul. O puteti face cel mai bine cu miscari de du-te-vino, dar, daca nu va simtiti in stare, sau tigaia este prea mica, o lingura de lemn e la fel de buna.
Dupa ce s-au amestecat bine este momentul sa puneti branza pecorino romano**. De preferat este sa o cumparati gata rasa din comert pentru ca este rasa mult mai fin decat daca ati rade-o acasa! Pastele fierbinti vor topi branza fina si amestecand incontinuu o veti incorpora. Daca vedeti ca sosul este prea gros nu ezitati sa adaugati apa clocotita de la paste, rezultatul final fiind un sos de consistenta smantanii, nu al mamaligii!
Aveti grija si nu pierdeti prea mult timp. Din momentul in care aruncati pastele in sos, oprind focul, si pana ajung in farfurii, nu trebuie sa treaca mai mult de 50-60 de secunde!
Fiecare portie se decoreaza cu un varf de busuioc, o lingura de ulei extravirgin de masline si piper!
Pofta buna!
*Pentru a face bulionul pentru sosul de rosii aveti nevoie de cel putin de 1kg rosii decojite. Puneti intr-o oala cateva linguri de ulei de masline, un catel de usturoi nedecojit, taiat in doua si, cand se degaja un miros placut, adaugati un morcov, o ceapa alba si o tija frunza de telina taiate in cuburi. Scoateti usturoiul! Amestecati totul pana legumele transpira bine apoi adaugati rosiile fara coaja. Fierbeti tot la foc mic pana cand morcovul este moale, opriti focul. Cand se raceste putin cu un mixer omogenizati sosul, apoi il transferati in recipiente de sticla sau inox. Rezista in frigider 7 zile.
**Nu folositi alta branza pentru ca gustul clasic al acestei retete este dat de branza Pecorino Romano! Parmigiano este altceva, este o branza de vaca, pecorino e de oaie, este mai sarata, etc, etc.